#

Amit az adatmentésről tudni érdemes

#

Hol lehet biztonságban adatunk másolata?

Image

Lokálisan

Az adatmentés legegyszerűbb, és valószínűleg a legolcsóbb módja, ha az adatok egy helyi külső adattárolóra kerülnek. Nem kell mást tenni, mint egy „külső” adattárolót gépünkhöz csatlakoztatni. Erre az adatok a beállított applikáció segítségével kerülnek. Addig amíg együtt van a mentés és a forrás tárolva, elég alacsony a biztonsági faktor. Ha külön tároljuk a két eszközt, meglehet, hogy csak időről időre jut eszünkbe a mentés készítése. Irodai körülmények között a mentést biztonsági okokból ajánlatos elzárni, ha nincs használatban.

Image

Hálózatban

Megbízhatóbb módja az adatmentésnek, akár saját hálózatunkban lévő eszközre mentünk, akár a világhálón keresztül egy távoli helyre.
Ha hálózatban gondolkodunk, azonnal megnő a lehetőségek száma: helyi vagy távoli adatmentésre. Hálózatban ki tudunk jelölni egy saját üzemeltetésű eszközt (NAS) az adatmentés helyére, vagy külső helyen tárolhatjuk a mentett adatokat.

Az adatmentés módjai:


Teljes mentés

Az adathordozónk teljes tartalmát átmásoljuk egy, az adatok mentésére szolgáló adattárolóra – ezt olyan esetben érdemes elvégezni, ha pl. fotókat, videókat, hanganyagokat akarunk menteni, amik önmagában teljes értékű nyersanyagok, és bármikor részben vagy teljes mértékben felhasználhatók.


Inkrementális mentés

Az alap mentés után minden változás mentésre kerül, ennek van két alfaja:

  • - Növekményes mentés vagy kumulatív mentés: alkalmazása esetén mindig az utolsó teljes mentés óta megváltozott adatok kerülnek mentésre. Adatváltozás esetén csak a változást menti, viszont azt minden esetben. Gyorsabb a teljes mentésnél, és kevesebb tároló kapacitást igényel.
  • - Különbségi mentés vagy differenciális mentés: ebben az esetben csak az utolsó inkrementális mentés óta megváltozott adatokat mentjük. Gyors, de sérülékeny, az első mentés és az összes követő mentés szükséges hozzá.

Folyamatos Mentés

Ezzel a létrejövő adat azonnal mentésre is kerül egy másik adathordozóra is.#

Adatmentés azonnal - befektetés nélkül!


Befektetés és konfigurációs kihívások helyett válassza a kényelmet és biztonságot!


Az Infotechna Kft. által kínált minden FTP csomag tartalmazza az alábbi előnyöket:

  • * Megbízható és biztonságos biztonsági-mentés
  • * Adatait fizikailag elkülönítve, európai géptermekben elhelyezett szervereken tárolja
  • * Adataihoz titkosított adatátvitellel férhet hozzá
  • * A szolgáltatás megfelel a hatályos GDPR előírásoknak.

Az adatmentés a számítógépen tárolt információkról történő biztonsági másolat készítése, bármilyen előre látható vagy nem látható esetre.

Image

Adatai mentését akkor kell elkezdeni amikor azok még sértetlenül rendelkezésre állnak. A mentéseknek folyamatosnak, és automatikusnak kell lenniük, de fontos tény az ellenőrizhetőség. Manapság már minden operációs rendszerbe be van építve egy alkalmazás, ami segít az adatok mentésében. Az alkalmazás segítségével, pár beállítással a gép menti adatait a meghatározott időpontban helyben egy lokális tárolóra, vagy hálózaton lévő helyi vagy távoli tárolóra.
Egyes szolgáltatók, mint pl. a Google automatikusan biztosít mentést az Android rendszere mellé. Ön is tapasztalhatta, hogy fotói nem csak telefonján jelennek meg, hanem Google fiókjában is, ez a tárhely alapból (a cikk megírása pillanatában) díjmentes egy méretig, majd díjfizetés mellett bővíthető.


Beépített adatmentés különböző rendszereken


A bevezetőben már elhangzott, hogy szinte minden operációs rendszer kínál valamilyen mentési lehetőséget.
A cikk írásának pillanatában a legnépszerűbb és legtöbbet használt operációs rendszerek:


További ajánlott programok adatmentéshez (fizetős és ingyenes)


Image

Beüzemelés és karbantartás

Az adatmentés szolgáltatás igénybevételéhez nem kell informatikusnak lenni. Azonban azok számára, akik nem szeretnek kísérletezni, inkább megbíznak a szakemberek biztos kezében, javasoljuk, hogy lépjenek velünk kapcsolatba online felületünkön.

Ne feledje! Az adatmentéssel a már létező adatokat tudja megvédeni, a folyamatban lévő adatok védelme esetében használjon szünetmentes tápegységet.


Hogyan működik, és mit biztosít az adatmentés?

A jelenlegi megoldásunk lehetővé teszi az FTP vagy SSH (SCP/SFTP) kapcsolódást a szerverre, továbbá engedélyezve van az rsync használata, így a felhasználó felmásolhat bármilyen adatot ezeken a protokollokon keresztül, vagy akár elvégezheti a könyvtárak szinkronizálását (csak a különbség kerül másolásrai a standard rsync protokollon keresztül.
Továbbá a szerver fel van vértezve snapshot-ok készítésével, amikor egy-egy állapotról egy csak olvasható (readonly) tükröt készít. Ezek az állapotmentések felhasználói fiókonként történnek, tehát nem egy időben az összes felhasználóra, hanem minden egyes felhasználóra külön-külön.
Az állapotmentések is különbözeti szintűek, vagyis csak a változások foglalnak el extra helyet, nem pedig a teljes aktuális fájlstruktúra másolóik.
Nagy fájlok esetében, amennyiben egy-egy fájlon belül történik változás, akkor csak a változott blokkok állapota mentődik (és kerül át csak olvashatóba). A rendszer transzparensen állítja össze a fájlok és fájl rendszerek kinézetet a felhasználó felé, vagyis a felhasználónak nem kell tudnia, hogy honnan szedi össze a rendszer az adatblokkokat, a felhasználó egy-egy csak olvasható mentésben is a teljes akkori fájl rendszert és az összes akkor megtalálható fájlt látja, nem csak a különbségeket.
Snapshot-okat (állapot mentéseket) tudunk csinálni időzítve (például meghatározott időközönként), de akár rsync tükrözés végeztével is.

vissza